- Haberi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
Maalesef, AK Parti Rize'de seçilmiş ve yeni yöneticilerle ilgili bugüne kadar hep “İyi bir șeyler yazabilir miyim?” gayreti ile uğraşıp durdum. Maalesef beni buna itecek bir sebep bulamadım.
“İyi bir siyasetçi nasıl olunur?” tarzında yazılar okudunuz. Şöyle yaparsanız iyi siyasetçi olursunuz, böyle yaparsanız iyi bir siyasetçi olursunuz.
Bu yazımda Rize'de olduğu gibi kötü bir siyasetçi nasıl olunur, onu göreceksiniz. Kötü siyasetçilerde ortak özellikleri var. Kayırmacılık, ayrımcılık, eleştirileri teşkilat içinde, övmeyi kapalı kapılar ardında yapmak, dinlememek, sorumluluk vermemek, hakaret etmek, aşırı otoriter davranmak kötü bir siyasetçinin en belirgin özellikleridir.
Şu bilinen bir gerçek ki, Ak parti teşkilatlarında bazı yöneticiler değişti, bazı ayrılmalar oldu. Yanı kadrolarda bazı değişimler yaşandı. Bunun en yaygın sebebi yeni yüzler görmek yeni siyasetçilere yeni alanlar oluşturmaktı.
Eğer kötü bir siyasetçiye denk düşerseniz işiniz zor derler ya… İşte Rize bu dönemi yaşıyor.
Bunların yanında iyi şeyler de oluyor. Genç dinamik ilçe başkanımız “2001 ruhuyla heyecanını diri tutan çok büyük bir teşkilatız” diyerek, azda olsa içimize su serperek gurur yaşattı bizlere...
Ancak genel başkan yardımcısı olmuş bir kardeşimiz öyle ilginç şeylerden bahsediyor ki, hayatınızı zindana çevirebiliyor.
Ne diyor;
Lojistik Merkezimizle ilgili çok spekülatif kamuoyu olduğunu görüyoruz. Bizim Milletvekili olarak ve teşkilat olarak görevimiz kamuoyunu doğru bir şekilde bilgilendirmek. Birkaç gün önce Cumhurbaşkanlığı bütçe başkanı Naci Ağbal ile görüştü, buranın bütçesi ile ilgili görüştük. İnşallah Lojistik Merkez son bakanlıktan gelen onay yazısı ile beraber artık ihaleye hazır hale gelmiş güzel…
Bu çok ilginç bir söz: "Ondan önce ihale edilebilmesi mümkün değildi".
"Şuanda bütün plan kararları geçmiştir" diyerek kendi başarısızlıklarının sorumlusu, o bayrağı teslim aldığı dava arkadaşlarının üzerine atması olsa olsa oturduğu koltuğu kaybetmemek olur. Pek çoğumuz bu dönem kötü bir siyasetçi ile temsil ya da temsil edilmeye tanık oluyoruz.
Kötü siyasetçilerde bir takım ortak özellikleri var. Yönetime kötü teşkilatlanma ve yöneticilerinin zayıf özellikleri sorulmuş, gelen cevaplara bakılırsa kötü siyasetçilerin en belirgin özellikleri adam kayırmacılık, iletişimsizlik, kibirli, hakaretlerde bulunma, geçmişi takdir etmeme, bütün başarıyı üstüne alıp başarısızlıkları geçmiş kuruculara yükleme olarak sıralanmış…
Bu listeye biz de bazı eklemeler yaptık, bakın bakalım size nasıl kötü bir siyasetçi portesi çıktı?
Kötü bir teşkilat yöneticisinin en karakteristik özellikleri şöyle sıralanıyor:
- Kayırmacılık ve ayrımcılık yapmak. Kayırmacılık yapmak, geçmiş kurucuları hedef seçmek kendi başarısızlıkların da, başkalarını kurucu teşkilatlar üzerinden politika üretmek.
Görmek isteyeceğimiz son şey. Siyasetçinin torpillisi, bu arkadaşları, eşi, dostu, akrabası veya koltuğu bırakmak istemesi olabilir, daima el üstünde tutabilir ki öyle oluyor. Bu kişilerin hataları, düşük performansları bir şekilde hep örtbas edilir, güzel siyasi işler onlara paslanır, terfiler, ekstra yönetimler vs hep onlaradır.
Kayırmacılık yapan siyasetçi seçmenin gözünde değer kaybeder.
- Adalet duygusundan yoksun olmak.
- ‘Yalakaları’ terfi ettirmek. Yalakaların bir yerlere geldiğini görmek gerçek dava adamların da çok derin bir hayal kırıklığı yaratır. Destek olduğu siyasi partisine olan güveni sarsar.
- Yasal haklara karşı duyarsızlık.
- Kişilik haklarına saldırı.
- Yönetme, yönlendirme ve koordinasyon eksikliği.
- Otoriteyi ele geçirmek ve uzun süre otoriteye sahip çıkma arzusu.
- Kötü bir siyasetçi bütün başarıları kendine mal eder, tüm başarısızlıkları ise geçmişine kurucu dava arkadaşlarına yükler. Bir şeyler yanlış gittiğinde anında topu geçmişine atar ve kendisi o olaydan uzaklaşır.
- Telaşlı demeçler vererek sivil toplum kuruluşlarının açıklamalarına tepki vererek hakaretler yağdırır.
- Sık sık karar değiştirmek de kötü bir siyasetçi özelliği, bu durumda teşkilatların ne yapacaklarını bilemez, sonunda olan da yine onlara olur.
- Eski dava arkadaşlarını ödüllendirmeyi, takdir etmeyi bilmez.
- Teşkilatının herkesin gözü önünde eleştirir, övgüyü yalnızken yapar.
-Teşkilatını motive etmeyi, performansını arttırmayı beceremez, iyi bir siyasetçinin soğumasına, verimsizleşmesine sebep olur.
- Eleştiriye asla tahammülü yoktur, en ufak bir eleştiride kendini kaybeder. Başkalarının karşı fikirlerine tahammül edemez.
- Bir grup içinde ayrı fikirleri yönetemez.
- Teşkilatına güven duymaz, ona sorumluluk vermez.
- Zor bir koşulla mücadele etmeye cesareti olmaz.
- O pozisyon için yetersizse ve bu yetersizliği örtbas etmek için teşkilatlarına ekstra yük yüklüyorsa o siyasetçi kötü bir siyasetçidir. Bu durumda sizin elde etmiş olduğunuz başarılar hep ona yüklenir.
- Sözünü tutamaz, teşkilatının haklarını üst yönetime savunamaz. Cesareti yoktur.
- İletişim kurma becerisi yoktur.
- Basit, tatlı dille halledilebilecek bir sorunu büyük bir kaosa dönüştürmek ve çözümsüz hale getirmek çok iyi bir kötü siyasetçi örneğidir.
- Teşkilat suçlamalar ve yorumlar karşısında cevap verecek zaman tanımaz. Teşkilatına gözdağı verir, tehdit eder.
- Kendisine bir türlü ulaşılamaz.
- Sorun çıktığında ortadan kaybolur, teşkilatına sahip çıkmaz. Yeri geldiğinde teşkilatını bir piyon gibi kullanır.
- Organize olamaz.
- Teşkilatını delege etmez.
- Siyasetçi olacak kalifiyeye sahip değildir ki çoğu zaman da tüm sorunların kaynağı budur
_Teşkilat yönetmeyi bilmez,
_Teşkilat ilişkilerinden anlamaz ki bu özellik bir siyasetçinin olmazsa olmaz özelliğidir.
O nedenle tüm siyasetçilerin teşkilat kaynakları hakkında asgari bilgi sahibi olması gerekir.
“Mikro-siyasetçiler diğerlerini kontrol etmekten bir türlü vazgeçemediklerinin farkına varan son kişiler olurlar, aşırı detaycı, kontrolcü ve uçtadırlar; teşkilatlarının verdiği her karar üzerinde sürekli fikir yürütürler, sorumluluk kabul etmez, hesap vermeye yanaşmaz ve kendi hatalarını yükleyecek günah keçileri ararlar. Kişileri nadiren geliştirirler, çoğunlukla geliştirmek yerine kullanırlar ve yaratıcılıklarını teşvik etmek yerine sonuçları kontrol etmeyi yeğlerler. Rekabetten korktukları için kendilerine meydan okuyabilecek yetenekli, birikimli ve deneyimli kişileri çok nadiren teşkilata alırlar. Mikro- siyasetçiler teşkilatlarını giderek dilsiz-sessiz bir hale getirme eğilimindedirler.”
Çıkış mülakatlarına dikkat;
Kötü siyasetçiler ile başa çıkmak kolay değil, teşkilatlar huzursuz bir ortamda görev yaptığından, otoriteye boyun eğmek zorunda kaldığından hem psikolojisi hem de fiziksel sağlığı bundan etkileniyor. Kimi zaman teşkilattan ayrılma yolunu seçiyor, hatta teşkilattan ayrılmaların ciddi bir kısmının nedeni kötü siyasetçiler dedik. Bu durumda parti sadece iyi yöneticiyi kaybetmiş olmuyor, Parti ününe de leke sürülüyor. Sağda solda, teşkilatı olduğu o partinin nasıl bir muamele gördüğünü anlatan teşkilat mensubu o partinin potansiyel adayları açısından da tehlike yaratıyor.
Rize Ak parti yönetimleri teşkilat içerisinde kutuplaşma ve çatışmaya mahal verilecek üsluplardan kaçması gerekir.
Bunun bugün için siyasi anlamda bir oy karşılığı olamaz, Ülkemizin Rize’nin geleceğine bir katkı sağlamaz.
Bu nedenle kazananlar tarafında sayılmak faydalı olur."
Kutuplaşma ve ötekileştirme teşkilat başkanı yardımcısının kullanacağı bir dil olmamalı! Verdiği "mücadele ve fedakârlığın" önemli olduğunu savunmalı!
Yazmanın düşünmenin fikir söylemenin özgür olmalı…
Rize’miz için faydalı fikirlere saygılı olunmalı…
Güngör Öksüz
HABERE YORUM YAZIN
- Ocaklı: Halka Değil, Sermayeye Bütçe!
- Rize Milletvekili Av. Harun Mertoğlu TBMM Konuştu
- AK Parti: Açılışa Katılanlar Disipline Sevk Edildi
- Keşke O Açılış Olmasaydı! Şiddetin Her Yönüne Karşıyız!
- Yağışlar Sonrası Güneş Açtı, Çayda 4. Sürgün Gözüktü
- Bakana Fiyat Farkı Soruldu: Canına Okuruz
- Rize Artvin Havalimanı'ndan Neden Yok..?
- Kesinlikle Türkiye ve Çin, Rize'de Bir İş Birliği Yapabiliriz