- Haberi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- Fırtına Vadisi’nde Turizm Sektöründe Dibe Doğru Gidiş Var
- Bölge Turizmimizde Bir Karakter Yok
- Turistler İçin Karadeniz Mutfağı Yeterli Değil
- Avrupalı Yürümek İstiyor, Yeşil Yol İle Bu Engellendi
- Sadece Arap Turistlere Bağlı Kalmamız Lazım
- Ayder O Kadar Kötü Değil, Ufak Dokunuşlar Yeterli Olur
- Rafting Bölge Turizminin Lokomotifi; Ama…
10 yıla aşkın süredir turizm sektöründe hizmet veren Serdar Galipoğlu, Doğu Karadeniz turizminden Ayder Yaylas’ına, Arap turistlerin ilgisinden raftinge ve Fırtına Vadisi’ne kadar birçok konuda www.sondakikarize.com'a özel açıklamalar yaptı.
2008 yılında profesyonel olarak turizm sektöründe hizmet vermeye başladığını belirten Serdar Galipoğlu “Hem seyahat acenteliği hem de rafting işletmeciliği yapıyorum. Ondan önce Doğa Sporları Kulübü ile etkinliklere katılarak doğayı tanıdık, gezdik gördük. Oralardan edindiğim tecrübeleri seyahat acentesine aktararak bu işten ekmek yiyorum.” Dedi.
“FIRTINA VADİSİ’NDE TURİZM SEKTÖRÜNDE DİBE DOĞRU GİDİŞ VAR”
Fırtına Vadisi’nde turizm sektörünün canlılığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Galipoğlu “Fırtına Vadisi’nde turizm sektörünün ayakta kaldığını düşünmüyorum. Her gün dibe doğru gidiyoruz. Son 10 yıla baktığımız zaman her yıl yavaş yavaş hisseder biçimde cirolarda ve ağırladığımız insan sayısında düşüş var.” şeklinde konuştu.
“BÖLGE TURİZMİMİZDE BİR KARAKTER YOK”
Bölge turizminde yaşanan sorunlara ilişkin konuşan Galipoğlu “Bölge ile ilgili yapılan olumsuz haberler, sosyal medyanın etkisi, bölgede bir fiyat standartının olmaması, hizmet standartının olmaması bir etken. Sezonluk olduğu için standart tutturamıyoruz. Kalifiye eleman sıkıntısı var. bu işi dünyada en iyi yapanları örnek almama sıkıntısı var. Yaylası olan sadece biz değiliz Finlandiya’dan İsveç İtalya Alplerine kadar bu coğrafyaya benzer coğrafyalarda da bu işler oluyor. Oralardan bir örnekleme alamıyoruz. Ehliyet ve liyakat yok. Bölge turizmimizde bir karakter ve kişilik yok.” Açıklamasında bulundu.
“TURİSTLER İÇİN KARADENİZ MUTFAĞI YETERLİ DEĞİL”
Karadeniz mutfağının geniş bir yelpazeye sahip olmaması turistlerin isteklerini karşılaşma adına sorun teşkil ettiğini ifaden eden turizmci Serdar Galipoğlu “Gelen turistlerin isteklerini tamamıyla karşılayamıyoruz. Karadeniz mutfağı lokanta gibi çalışacak bir mutfak değil. Yapıyorsun, saklama şansın yok, yapınca tüketmen lazım. Bizim buradaki yerel mutfağımız siparişe dayalı çalışıyor. Hazırlık yapılıp sunulabiliyor. Standartımız ve zenginliğimiz yok. İnsanlar istediğini bulamıyor.” İfadelerini kullandı.
“AVRUPALI YÜRÜMEK İSTİYOR, YEŞİL YOL İLE BU ENGELLENDİ”
Fırtına Vadisi’ne gelen turistlerin beklentilerini alıp almadıkları yönünde soruya cevap veren Galipoğlu “Doğa olarak bölgeden istediklerini alıyorlardı; ama yeşil yol kapsamında yapılan yeni yollar, bu yolların bittikten sonra üst yapının betona gömülmesi ile ilgili ciddi rahatsızlıklar var. İnsanlar geldikleri zaman beton yoldan yürümek istemiyorlar. Stabilize yol olsa bu da yeterli olabilirdi. Yüksek yaylalara beton yollar yapılıyor. İnsanlar patikalardan ve ormanlardan yürümek istiyor. Bu tür alanlar yok edildi yeşil yol projesi ile. 300 yıllık patika yollar yok edildi. Avrupalı turistler araba yolundan yürümek istemezler. Bu Arap turistler her zaman da gelemeyecek. Adrese teslim turlar istiyorlar. Avrupalı yürümek istiyor.” Diye konuştu.
“SADECE ARAP TURİSTLERE BAĞLI KALMAMIZ LAZIM”
Arap turistlerin bölgeye ilgi göstermesinin iklim açısından doğal karşıladığını belirten Galipoğlu “Kutsal kitabımızda geçen cennete uyan coğrafyada yaşıyoruz. Arapların buraya ilgi göstermesi doğal. Bir millete saplanıp kalmak bize sıkıntı yaratabilir. Mesela bu yıl Suudi Arabistan ile yaşanan siyasi gerilimlerden dolayı veliaht prens kimse gitmeyecek dedi. Onun için kimse gelemedi. Suudi Arabistan odaklı çalışan firmalar ciddi sıkıntılar yaşıyor. Dolayısıyla yelpazeyi geniş tutmak lazım. Avrupalı turistler gelmemeye başladı. İsrail turistler One Minute’ten sonra gelmiyor. Araplardan sonra peki kim gelecek buraya. Bir planlamamız yok. Yerli ve kaliteli müşteriyi kaçırdık. Trekking yapıp Kaçkar Dağlarına zirve yapmak isteyen müşteriler kaçtı.” Açıklamasında bulundu.
“AYDER O KADAR KÖTÜ DEĞİL, UFAK DOKUNUŞLAR YETERLİ OLUR”
Ayder Yaylası’nda yapılacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında düşüncelerini aktaran turizmci Serdar Galipoğlu “Ayder Yaylası’ndaki kentsel dönüşüm projesinden önce ciddi bir planlama olması lazım. Ayder o kadar kötü değil. Ufak dokunuşlarla Ayder düzenlenebilir.” Dedi.
“RAFTİNG BÖLGE TURİZMİNİN LOKOMOTİFİ; AMA…”
Raftingi bölgeye inanılmaz bir katkısı olduğunu ve rafting sporunun bölgenin lokomotifi olduğuna dikkat çeken Galipoğlu, “Bunu Fırtına Vadisi’nde hem sportif olarak hem de turistik olarak yapabilirsiniz. Ama burada da sıkıntılar var. vadi içerisindeki parkur, dereden çekilen çakıl, derenin yönünün değiştirilmesi, DSİ’nin yanlış uygulamaları raftingi bitirme noktasına getiriyor. Şu yapı, kural ve yapılanma ile geleceğimizin parlak olduğunu düşünmüyorum. Her taraftan her yönüyle yok oluşa gidiyoruz. Herkes kaybedecek. Eylem planı acil hazırlanması lazım.” İfadelerini kullandı.
Özel Haber: Mustafa ÖZYANIK - www.sondakikarize.com
Etiketler: serdar galipoğlu rize turzm fırtına vadisi ayder yaylası arap turistler karadeniz mutfağı
HABERE YORUM YAZIN
- Rize’de Turizmi Geliştirmeye Yönelik İlk Büyük Adım Atıldı
- Çamlıhemşin ve Ayder'i 800 Bin Turist Ziyaret Etti
- OCE Turizm Derneği EBİT 2023 Fuarına Katıldı
- Ayder Yaylası'nda Turizm 12 Aya Yayılmalı, Yoksa...
- Ayder Yaylası En Sakin Günlerini Yaşıyor
- Bu Yıl Şenlik Yok Ama Yine Buz Gibi Suya Girdi
- Financial Times'ın Ayder ve Heliski Analizi
- Dere Ağzı Tesisleri Daha İyi Hizmet İçin Ara Veriyor