- Haberi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
Rize’de yayın yapan yerel gazete sahipleri, gazetelerinde yayınlanması gereken resmi ilanların çevre illerdeki gazetelere verilmesine tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptılar.
Rize Adliyesi önünde bir araya gelen yerel gazete sahipleri adına açıklama yapan 53 Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak, yerel gazetelerin ayakta kalabilmesi için yerelde yayınlanan ilanların başka illere gitmesine tepki göstermek amacıyla toplandıklarını söyleyerek, yerel medyanın korunması için yetkililere seslendi.
Rize merkezde 13 gazete ve ilçelerde ise 7 gazetenin bulunduğunu belirten Bayrak, tüm gazetelerin ortak sıkıntıları arasında icra ilanlarının başka illerdeki gazetelere verilmesinin yer aldığını söyleyerek, “Her ay oldukça yüksek bir oranda ilan yer alırken bu ilanlardan sadece 5-10 tanesi Rize’de yayın yapan gazetelere veriliyor, diğerleri ise komşu illere gönderiliyor. Bu konuda ne kadar girişimlerimiz olsa da konuya bir türlü çözüm getirilemedi. Bir gizli el bu konuda yerel basının önünde set oluşturarak başka illere Rize’nin hakkı olan ilanları göndermektedir.” dedi.
Yerel gazetelerin tutunduğu dallar arasında icra ilanlarının önemli bir pay aldığını ancak bu ilanların il dışındaki gazetelere verilmesinin kendilerini olumsuz şekilde etkilediğini ifade eden Bayrak, “Yerel gazetelerin kan kaybetmesi; halkın haber alma özgürlüklerinin daralmasına, bu sektörde çalışan emekçilerin işlerinin sonlanmasına, yaşanan kriz ortamında bu alanda da istihdamın sözü edilir biçimde ufalanmaya sürüklenmesine yol açacaktır. Bu yüzden yerel inisiyatifleri, yerel basına yaklaşımlarını gözden geçirmeye davet ediyoruz.” dedi.
Kamunun, basınla beraber birbirini tamamlayıcı güçler olduğunu ifade eden Bayrak, basın emekçileri olarak taleplerini şu şekilde sıraladı; “Köylere Hizmet Götürme Birlikleri'nin alım satım ihaleleri Basın İlan Kurumu tarifesi kapsamına alınmalıdır. Bu birlikler için düzenlenen yönetmelikteki, ‘İhale kanununa dahil değildirler' maddesi iptal edilmelidir. İcra-iflas yasasında değişiklik yapılarak ‘İcra ilanlarının yerel gazetelerde yayınlanması zorunludur’ hükmü getirilmelidir. Yıpranma payında, 3 yıla indirilen yıpranma hakkı yeniden 5 yıla çıkarılmalıdır. Sarı basın kartına sahip olanlara geçerli uygulamadan bütün basın çalışanları yararlandırılmalıdır. İnternet yasası bir an önce yürürlüğe girmelidir. Gazeteciler için, kendine özgü yasası ve yaptırım gücü olan bir meslek odası yapılanması şarttır. Devletin ilgili birimleriyle basın temsilcileri bu konularla ilgili somut adımlar atmalıdırlar”
HABERE YORUM YAZIN
- Ardeşen Bld. Meclisi Toplantısında Esenyurt Gerginliği
- Mertoğlu: Ardeşen'e Farklı Alanda Hastane Kazandırabiliriz
- Ardeşen'de Ayı Saldırısından Kaçan Sürü Aranıyor
- Pazar'da Trafik Kazası: 2 Yaralı
- Ardeşen'de Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması...
- Mertoğlu: Rize'mize 30 Doktor Ataması Hayırlı olsun
- AK Parti, Ardeşen'de İlçe Bşk. Adayını Belirledi
- Ardeşen'de Yaylada Mahsur Kalan 6 Kişi Kurtarıldı