Yerel Yöneticiler Yan Gelip Yatmayıp, Proje Üretmeli…

Geçen hafta, yaklaşık 25 yıl önce aldığım, numarasını değiştirmediğim, başka bir operatöre taşımadığım, sonu iki rakamı 03 ile biten telefonum çaldı. Arayan eski bir dostumdu.

Son Dakika Rize

Geçen hafta, yaklaşık 25 yıl önce aldığım, numarasını değiştirmediğim, başka bir operatöre taşımadığım, sonu iki rakamı 03 ile biten telefonum çaldı. Arayan eski bir dostumdu. Ankara’da olduğunu, uzun zamandır görüşemediğimizi söyleyerek, hasret gidermek için beni ÇAYKUR Misafirhanesi’nde çay içmeye davet etti…

Bölgemizde ve ülkemizin değişik yerlerinde iş adamı olarak çalışan, meclis ve belediye başkanlığı görevlerinde bulunan sevgili dostumla yaptığımız görüşmemizde daha çok yerel ve bölgesel ağırlıklı bir sohbet gerçekleştirdik…

Sohbet sonrasında kendisiyle konuştuklarımızın bir kısmını kaleme alıp, siz okuyucularımla paylaşmak için kendisinden izin istedim... Sevgili dostum “Bu işleri bizden iyi bilirsin. Onayıma gerek yok. Yıllardır çizgini bozmamışsın. Bundan sonra da bozmayacağına inanıyorum. Doğru bildiğin yolda ilerlemeye devam et ve onun bunun söylediğine bakma.” cevabını aldım… Her ne kadar “Onayıma gerek yok” dese de kendisinin bilgisi dahilinde konuşmalarımızın satır başlıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum…

Belediye başkanlarının özellikle ayda bir defa da olsa yerel gazete ve medya temsilcileri ve de sivil toplum kuruluşlarının(STK) başkanlarıyla bir araya gelip, belediye hizmet sınırları içerisinde yapılan, yapımı devam eden ve yapılması düşünülen projeleri gözden geçirerek, fikir alışverişinde bulunmaları gerekir… Unutulmamalıdır ki bölgenin sorunlarını ulusal medya değil, yerel medya temsilcileri daha iyi bilir…

İçme suyu, alt ve üstyapı bir kentin olmazsa olmazları arasında yer alan hizmetlerdir… Doğu Karadeniz’in il, ilçe ve belde belediye başkanlarının, yönettikleri kentlerin coğrafi koşullarını göz önüne alarak turizm başta olmak üzere küçük ölçekli sanayi alanlarında ve diğer alanlarda projeler üretmeleri gerekmektedir. Görünen o ki parmakla gösterilen yerel yönetimlerin dışında proje geliştirilemiyor. Daha açık söylemek gerekirse yerel yönetimlerimizin performans notları pek de iç açıcı gözükmüyor… Proje üretme başta olmak üzere akıllı yatırım denilen ve bölge halkı yararına yapılmış, uzun vadeli bir projeyi yapmamakta ısrar ediliyor. Geçmişten miras kalmışçasına, bir gelenek gibi nasıl bir yerel yönetim sistemi gelmişse ısrarla o sistem sürdürülmeye çalışılıyor… Bu sözlerime belki bazı yerel yöneticiler alınacaklardır. Ama bir gerçeğin üzerine parmak basmak istiyorum. Yönettiğiniz kentlerde kısır döngü vardır. Bu kısır döngüyü yıkmak sizlerin elinizde. Kabuğunuzdan çıkmanın vakti gelmiş, hatta çoktan geçmiş bile… Yerel yönetim demek, halkla birlikte yönetmek demek değil midir? Bunun için yerel gazeteler ve medya kuruluşları başta olmak üzere bölgedeki sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle ayda bir kez de olsa bir araya gelip, beyin fırtınası oluşturmak gerekmez mi?

Araya giriyorum; il, ilçe ve belde belediye başkanları “Geçmiş belediye başkanlarımız tarafından yapılan yatırımlar, bizler için yeterli… Birkaç yıl daha yatırım yapmayalım… Zaten yeni yatırımlar için paramız da yok… Halkla iç içe olalım… Onları hoş tutalım… Yeterlidir demek istemişlerdir.” Sizce bu doğru olur mu?

Böyle bir düşüncede olan belediye başkanlarımız kolaya kaçıp, hazıra konmuş olurlar. Hazıra konmak demek, belediye hizmetlerini kısır döngüye teslim etmek demektir… Geçmiş dönemde yapılan hizmetlere bir tuğla koymazsanız, belediye hizmetlerini teslim ettiğiniz kısır döngüye cirit attırmış olursunuz…

Belediye başkanlarımızın kısır döngüleri yıkmaları gerekir. Alanında uzman kişileri belediyelerine davet edip, onları dinlemeleri gerekir. Farklı bakış açılarına ihtiyaç duymuyorsanız, belediye hizmetlerini yerine getiriyorum diyemezsiniz. Öyle “Ben bilirim. Kimsenin fikrine, farklı bakış açısına ihtiyacım yok” demekle belediyecilik olmaz… Yukarıda bahsettiğim gibi, bir belediye başkanı ayda bir yöre halkıyla, yerel medya ve sivil toplum kuruluşların temsilcileriyle bir araya gelip, hizmet alanında nelerin yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunmalıdır… Dahası yan gelip yatmayıp, proje üretmelidir … Nokta.

Sabri ASLIŞEN