Rize'nin Ekonomisi Bu Toplantıda Konuşuldu
Rize Oda-Borsa Müşterek Toplantısı Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Rize Oda-Borsa Müşterek Toplantısı Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Rize’nin ve bölgenin sosyo-ekonomik yönden gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlayacak politikalar geliştirmek, iş dünyasının ihtiyaç ve beklentilerine yönelik nitelikli, verimli ve kaliteli hizmetler sunmak adına ve güncel gündem maddelerini görüşmek üzere Ardeşen TSO hizmet binasında bir araya gelindi.
Ardeşen TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuyumcu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Ardeşen TSO Meclis Başkanı Cemal Cahit Akbeniz, Rize TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize Ticaret Borsası (Rize TB) Meclis Başkanı Resul Okumuş, Çayeli TSO Meclis Başkanı Hüseyin Öztürk, Pazar TSO Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Çakır ve Oda-Borsa Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Kurulu Üyeleri, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Rize Oda-Borsa Akademik Danışmanı Prof. Dr. Alaattin Kızıltan ve personeller katılım sağladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ardeşen TSO Başkanı İsmail Kuyumcu, öncelikle turizm sektörü ve turizm sektöründe toplam kaliteyi etkileyen faktörler üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Kuyumcu “Bölgemizde turizm sektörünün geliştirilmesi için Rize il ve ilçeler olmak üzere birlik olmalı, ortak akıl ile hareket etmeli ve güç birliği yapmalıyız. Bu kapsamda, Rize il ve ilçeler olmak üzere turizm komisyonu oluşturulabilir ve turizm konulu müşterek toplantılar düzenlenebilir. Bu gibi komisyonların bölgesel amaçlar doğrultusunda kurularak, faaliyetlerde bulunulması, bölgemizin dünyaya açılımını sağlayacak doğa ve eko turizm merkezi haline getirmek ve gelişmiş turizm ve yüksek eğitim seviyesine sahip bölgesel bir güç ve model olmak adına önemli olduğunu düşünmekteyiz. Turizmden yüksek fayda sağlayan destinasyonlar, turistlere tek bir ürün sunmak yerine ürün çeşitliliğine yönelmektedirler. Bu nedenle; bölgemiz ile özdeşleşen horon, tulum, kemençe vb. gibi yöremize ait değerlerimize sahip çıkarak ve bölgemizde ki somut ve somut olmayan kültürel miras envanterlerinin ortaya çıkarılmasını sağlayarak, turizm ile entegre etmeliyiz. Bu şekilde, turizm ürün dizini çeşitlendirilmiş ve farklılaştırılmış olacaktır. Bu bağlamda, başarının, paydaş koordinasyonun sağlanmasına ve standartları belirli, sürdürülebilir ve yüksek rekabet gücüne sahip stratejiler oluşturulmasına ayrıca yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtım ve işi sahiplenme faaliyetlerine bağlı olduğunun bilincindeyiz. Bölgemizde "Turizm" uyuyan bir devdir ve açılmamış kanatların büyüklüğünü kimse bilemez." ifadelerini kullandı.
Buna ek olarak, “Bölgemizde su sporları (rafting, kano), off-road yarışları, Formulaz Tahta Araba Yarışları, tulum festivalleri ve doğa yürüyüşleri gibi pek çok etkinlik düzenlenmektedir. Bu etkinliklerin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını iyi bir şekilde yapmalıyız. Bunlara ek olarak, yamaç paraşütü, tekne turları, turizm müzeleri, foto-safariler gibi etkinlikler ile bölgemizde turizm ürün çeşitliliğini artırabilir, ilimize daha çok turist çekebiliriz.” şeklinde konuştu. Ardeşen TSO’ nun çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Başkan Kuyumcu, “Ardeşen TSO olarak, odamızda kalite bilincinin geliştirilmesi ve iş dünyası nezdinde saygınlığının artırılması amacıyla akreditasyon ve kalite yönetim sistemi çalışmalarına tüm hızıyla devam etmekteyiz.” ifadelerini kullandı.
Ardeşen TSO Başkanı İsmail Kuyumcu’nun ardından söz alan Pazar TSO Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Çakır, bölgemizde çay tarımına alternatif ürünler geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu kapsamda Polimer Yüksek Mühendisi Mustafa Kuyumcu’nun çalışmalarına değinen Başkan Çakır, “Bu kıymetli kardeşimiz Türkiye' de bir ilk olan ve bölgemizde doğal ve organik şekilde çay lifinden ticari, sanayi ve günlük yaşamımızda kullanabileceğimiz malzemeler üretmektedir. Bu gibi alternatif ürünler geliştiren ve katma değer yaratan genç kardeşlerimizin desteklenmesi gerekmektedir.” dedi. Ayder bölgesinin ve çevresinin daha yaşanabilir bir hale dönüştürülmesi gerektiğini savunan Başkan Çakır, “Ayder bölgesinde kentsel dönüşümün hızlandırılması gerekmektedir. Ayder bölgesinde yolların, sosyal alanların, konaklama tesislerinin ve otoparkların bir an önce yenilenmesi ve bölgeye kazandırılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu. Buna ek olarak, Samsun-Sarp Demiryolu Projesi’nin önemine değinen Başkan Çakır, “Geçtiğimiz hafta Ordu TSO’ nun yeni hizmet binasının açılışı münasebetiyle Ordu’da TOBB Başkanımız Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya geldik. Sayın Başkanımız burada Samsun-Sarp Demiryolu Projesi’nin önemine değinerek, projenin bir an önce devreye alınması gerektiğini beyan etti. Bizlerde Rize İli Oda ve Borsalar olarak her toplantıda bu projeyi gündemimize almalı ve gerçekleştirilmesi için gerekli çalışmaları yapmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Çayeli Meclis Başkanı Hüseyin Öztürk, “Bölgemizin ve şehrimizin sorunlarının tespiti ve bunların çözümü noktasında oluşturulacak stratejiler ile ilgili konularda birlikte hareket etmeliyiz.” diyerek sözlerine başladı. Çayeli TSO’nun çalışmaları hakkında bilgi veren Meclis Başkanı Öztürk, “Çayeli Oto Galericiler Sitesi Projemiz, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından onaylandı. Çayeli Oto Galericiler Sitesi Projesi cazibe merkezi niteliği kazanabilecek bir hizmet alanının oluşturulmasını sağlayacaktır. Bu bağlamda projemizin ilçemize, ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını dileriz.” ifadelerini kullandı. Buna ek olarak Meclis Başkanı Öztürk, “Ulaştırma Bakanlığı ile TOBB arasında imzalanan protokol çerçevesinde il merkezlerindeki odalarda K Türü Yetki Belgeleri düzenlenmesi işlemleri gerçekleştiriliyor. Biz Çayeli TSO olarak K Türü Yetki Belgelerinin ilçe odalarında da düzenlenmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini öneriyoruz.” dedi.
Rize-Artvin Havalimanı’nın ilimize çok önemli katkılarının olacağına değinen Meclis Başkanı Öztürk, “Havalimanı projesinin ardından, Yat Limanı Projesini gündemimize almalıyız. Yat Limanı Projesi ile sahil kesimimizi turizme entegre edebilir ve ilimize gelen turist sayısını artırabiliriz.” ifadelerini kullandı.
23-27 Ekim 2019 tarihlerinde Antalya’da bu yıl 10’uncusu düzenlenecek olan Yörex Yöresel Ürünler Fuarı’nın olduğunu hatırlatan Meclis Başkanı Öztürk, “Üretildiği veya yetiştirildiği yörenin adıyla anılan tarım ürünleri, gıda ürünleri, el sanatı ve sanayi ürünlerini ulusal ve küresel ölçekte tanıtmak amacıyla düzenlenen bu organizasyona ilimiz Rize olarak hep birlikte katılmalı ve Rize’mizin marka değerini artırmalıyız.” şeklinde konuştu.
Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş, çay sektörünün mevcut durumu, çay sektöründe yaşanan gelişmeler, çay sektöründe üretimden tüketim aşamasına kadar yaşanan sorunların tespiti ve bunların çözümü noktasında oluşturulacak stratejiler, bölgesel ekonomik gelişmeler ile ilgili konularda katılımcıları bilgilendirdi. Ekonomik ömrünü tamamlamış, verim ve ürün kalitesi düşmüş, homojen olmayan ve sürgün verme kabiliyeti gittikçe azalan çay bahçelerinin yenilenmesi için hazırlanan projenin onaylandığının müjdesini veren Meclis Başkanı Resul Okumuş, proje için pilot bölgeler belirlendiğini ve kısa süre içerisinde uygulamaya geçileceğini ifade etti.
Rize Oda-Borsa Akademik Danışmanı Prof. Dr. Alaattin Kızıltan bölge turizmi, çayda ihtisaslaşma, çay ile turizmin entegre edilmesi ve ürün çeşitliliğinin artırılması gibi konular üzerine çalışmalarını aktardı.
Turizmin çevresel, ekonomik, politik ve sosyo-kültürel önemine vurgu yapan Prof. Dr. Alaatin Kızıltan “Turizm sektörü sosyo-ekonomik ve kültürel gelişmeyi hızlandırması, hizmet sektörünün yan kollarında ve ülke genelinde istihdamı artırması, yabancı döviz girdisi sağlamasıyla ülke ekonomisine katkı sağlayan önemli bir unsur olmasının yanında farklı dilleri, inançları ve kültürleri birleştiren ve bu sayede toplumlar arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin artarak zenginleşmesini sağlayan en önemli araçlardandır.” ifadelerini kullandı.
Rize TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu sözlerine “Davamız Rize, Derdimiz Rize” diyerek başladı. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan çayda üreticinin, tüketicinin ve sanayicinin haklarını koruyacak mutlak ve geniş tabanlı bir kanuna ihtiyaç olduğunu ifade eden Başkan Karamehmetoğlu, “Çayın ülke ve bölge ekonomisine katkısı yadsınamaz. Bu konunun artık bir yasaya, yasal bir dayanağa ihtiyacı var. Uluslararası hedeflerimiz var. Hükümetimizin direktifleri doğrultusunda 2023 yılında yurt dışına çay ihraç etme düşüncemiz var. Bu bağlamda yasal bir düzenlemenin ve bir kanunun ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu yüzden çay kanunun bir an önce yürürlüğe girmesi adına çalışmalarımızı hızlandırmalıyız. Çay Kanunu’na dair çalışmaların sistematik bir şekilde ilimizde ki bütün kurum ve kuruluşlar, siyasetçiler, bürokratlar ve vatandaşlarımız ile işbirliği çerçevesinde yürütülmesi önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı. Üniversitenin iş dünyasının gelişmesinin önündeki engelleri saptayarak, kaldırılması için önerilerde bulunmasının önemine değinen Başkan Karamehmetoğlu, “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile ciddi işbirlikleri düzenleyerek, ilimize ve bölgemize önemli katkılar sağlayacak reel yatırımlar gerçekleştirebiliriz.” ifadelerini kullandı.
Toplantıda ayrıca yapımına devam edilen Rize-Artvin Havalimanı projesi hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Buna ek olarak, bölgemizin gelişimine büyük katkı sağlayacağı öngörülen Samsun-Sarp Demiryolu Projesi'nin hayata geçirilmesi için güç birliği yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.
Düzenlenen toplantıya katılan tüm oda-borsa yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanları, Rize’nin ve iş dünyasının gelişmesinin önündeki engelleri saptayarak, kaldırılması için faaliyetlerde bulunulması, üyelerin rekabet gücünün arttırılması ve kolektif çalışma bilincinin oluşturulması hususunda bu gibi toplantıların büyük önem arz ettiğini ifade ederek, tüm faaliyetlerin iş birliği ve güç birliği anlayışı ile gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Rize’nin gelişmesi ve kalkınması için istişarelerde bulunulan toplantının sonunda Rize İli Oda-Borsa Yönetim Kurulu ve Meclis Kurulu Başkanlarına, Yönetim Kurulu, Meclis Kurulu ve Kadın-Genç Girişimciler Kurulu Üyelerine, oda personelleri ve akademik danışmanlarına teker teker teşekkür eden Ardeşen TSO Başkanı İsmail Kuyumcu, halkımızın pozitif enerjisinin ortaya çıkmasını sağlama adına "GÜLÜMSEMEYİ UNUTMAYALIM. BİR GÜLÜŞ DÜNYAYI DEĞİŞTİRİR." sloganı ile başlatılan ve bir çığ gibi büyümeye devam eden kampanyaya değindi.