Rize Ziraat Odalarından Açıklama... Çaykur Asla Özelleşmemeli
2019 yılı yaş çay sezonu sıkıntılarla girdi. Özel sektörün düşük fiyattan çay alımına tepkiler çığ gibi büyüyor.
2019 yılı yaş çay sezonu sıkıntılarla girdi. Özel sektörün düşük fiyattan çay alımına tepkiler çığ gibi büyüyor.
Artvin, Rize, Trabzon çay bölgesi ziraat oda başkanları 2019 yaş çay sezonunda yaşanan özel sektör uygulamalarına tepki gösterdi
Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi…
Tarım ve Orman Bakanı Sn.Dr. Bekir Pakdemirli 16 Mayıs tarihinde Rize'de yaş çay alım fiyatı 3,03 TL olarak açıkladı. Açıklanan çay fiyatlarındaki artış yüzde 25 olurken buna karşılık gübre fiyatlarında yüzde 100 artış, işçilik ise yüzde 50 artmış durumdadır. Dünya çay üretiminde beşinci, tüketimde ise kişi başına 4 kg ile birinci olduğumuz bir ürün bile üreticisini memnun etmemektedir. Yıllardır beklenen çay kanununun çıkmamış olması, taban fiyat uygulamasına geçilememesi ile birlikte %51 inin özelleştiği çay sektörü uygulamaları çay üreticisini ciddi mağdur etmektedir. Devletimizin açıkladığı 3,03 tl fiyata rağmen özel sektörün 1,80 tl gibi rakamdan veya bir yıl vadeli çay alması bu ekonomik koşullarda çay üreticimizi sömürmek ve köle anlayışı ile çalıştırmaktır. Özel sektörün çay üretimine dahil olduğu günden beri , çay üreticimizin özel sektöre verdiği iyi niyet kredisi artık tükenmiştir. Biz Ziraat Odaları olarak Devletçi bir anlayış ile üretimi teşvik etmekteyiz. Devletimizin de çay üreticimizi özel sektörün acımasız uygulamalarına terk etmemesi, sabah şafakta, yağmurun altında çay üreten üreticimize sahip çıkması gerekmektedir.
1: Ziraat Odaları olarak daima Devletin yanında olup, geçmişte olduğu gibi bugünde Çaykur’a desteğimiz devam etmektedir.
2: Sektörde düzenin sağlanması için yaş Çay üreticisini ve Çaykur’u koruyan, Ülkeye kayıt dışı çay girişini önleyen ve taban fiyat uygulamasına geçilerek, taban fiyatın altında çay alınamayan bir çay piyasası istiyoruz.
3: Ülke yaş çay üretiminin tamamı Çaykur tarafından alınmalı, özel sektör ihtiyacını Çaykur’dan temin etmelidir.
4: Bölgemizin sigortası Çay ve Çaykur’dur. Asla özelleştirilmemelidir.
5: Yaş çay üretiminde valiliklerce oluşturulan komisyonlarda 27593 sayılı tarımda iş aracılığı yönetmeliğinin aracı belgesi 7. maddesi belirlenen tarımda işçi maliyetleri tavsiye kararları bütün bölge yöneticileri ve yaş çay üreticilerinin uyması önem arz etmektedir. Üreticimizin göz bebeği olan Çaykur'un çay kotalarını arttırarak alım garantisi ile alım yapması, yaş çay üreticilerimizin de önceliğini Çaykur’a vermesi ekonomik olarak içinde bulunduğumuz bu zor dönemde, çay üreticimizi bir nebzede olsa rahatlatacaktır.
Kamuoyuna duyurulur.