Rize, Sahilden Neden Her Gün Uzaklaşıyor?
Samsun ile Artvin'in Sarp Sınır Kapısı arasında 6 il, 64 ilçe, 9 liman, 3 havaalanı ve birçok yerleşim birimine ulaşım sağlanan 542 kilometre uzunluğundaki Karadeniz sahil yolunun büyük çoğunluğu deniz…
Samsun ile Artvin'in Sarp Sınır Kapısı arasında 6 il, 64 ilçe, 9 liman, 3 havaalanı ve birçok yerleşim birimine ulaşım sağlanan 542 kilometre uzunluğundaki Karadeniz sahil yolunun büyük çoğunluğu deniz dolgusu üzerine inşa edildi. Peki, ne oldu?
Trabzon, 119 kilometrelik sahil şeridinin 85 kilometresi doğal kumsal olan sahillerinin yüzde 86'sını dolgu ile kaybetti. Rize’de benzer durumu yaşadı. Kentte doğal sahiller ise birkaç örnekle sınırlı kalabildi. Karadeniz Sahil Yolu yapılırken Ordu’da 5 kilometrelik şehir içi geçişe karşı çıkıldı. Bugün Ordu ne halde peki? Sahil yolunun kent geçişinde deniz dolgusu ile yapılmadığı tek il. Ordu, şimdi doğal plaj ve sahillerini görmeye gelenleri ağırlıyor. Keyifle yaşanabilir bir kent haline geldi.
Sahillerimizi özüne döndürüp, insanlarımızın nefes alabileceği alanlara dönüştürmek yerine yeni yeni projelerle daha da yok etmeye çalışıyoruz. Yol, hastane, okul ihtiyaç elbet. Ama denizin üzerine değil, sahillere hiç değil. Denizlerde istimlak sorunu yok diye her fırsatta daha kolay olduğundan bu alanlara müdahalelerden vazgeçilmeli. İnsanlar denize girmeli, su sporu yapmalı, su ile rahatlamalı, nefes almalı. Ama denize küsmüş bir toplum olduk.
Şimdi Rize şehir hastanesinin deniz dolgusuna yapılacağını öğrendik. Seçilebilecek en yanlış yer seçildi. Kim nasıl seçti? Neye göre burası seçildi? Hastane yeri mutlaka yeniden gözden geçirilmeli. Alternatif yerler değerlendirilmeli. Bu yanlıştan dönülmeli. Bugün Ordu, Sinop ve Batum sahillerinden keyif alınırken, Rize sahilinden neden her geçen gün uzaklaşacağız? Yol yakınken geri dönülmeli. Yarın gelecek kuşaklara bunun hesabını vermekte zorlanırız.
Muhammet Kaçar - DHA Karadeniz Bölge Müdürü