Rize Korona Virüs (Covid-19) da Sınıfta Kaldı
Rize korona virüse karşı kamuda ve sosyal yaşamda hayata geçen bir dizi önlemlerle sınıfta kaldı.
Rize korona virüse karşı kamuda ve sosyal yaşamda hayata geçen bir dizi önlemlerle sınıfta kaldı.
Rize'de yapılan korona virüs tedbirleri ile ilgili neler yapıldı?
Korona virüs salgınında nasil kontrol mekanizmaları uygulandı.Başarılı olmuş olsaydı virüsün geldiği yerleri tartișmak söz konusu olmayacaktı...
Rize diğer illerin nüfus yoğunluğuna göre vaka sayısı oldukça fazla covid-19 halka yeterli derecede anlatıldığı kanısında değilim. Gerek sosyal medyada, gerekse sokak röportajlarinda, alaycı tavırların görmezden gelindiği açık bir gerçek olarak göze çarptı. Yönetici kadrolarımızın Korona virüs'e karşı alınan önlemlerin ve tedbirlerin Türkiye'ye örnek alındığı söylemine katilmiyorum.
Rize'de Covid-19 tedbirlerin yeterli mı? Yeterli olmuş olsaydı! Yetersiz olduğu tartișma konusu olmazdı.
Zamanında doğru adımların atılmaması, il dișindaki çay üreticisinin yada her hangi bir nedenden dolayı Șehir dișinda bulunan vatandaşların Rize'ye alınmamasının doğru bir uygulama anlayışı değildir.
Rize'ye gelecek olan vatandaşların engellenmesinin doğru bir uygulama olmadığı gibi yetkililerimizin Rize'ye giriş ve çıkışlarda tedbirler almış olsalar gelen kişileri evlerine göndererek değilde, öğretmen evlerinde, otellerde, devlet gözetimi ile izole edilmesi ve karantinaya alınmasının doğru bir yaklaşım olurdu.
Bu uygulamalar daha öncedende yapılsaydı Covid-19 Virüsü daha hızlı bir șekilde kontrol altına alınabilirdi.
Sokaklarda halk bilinçsiz bir șekilde alınan tedbirlere ve kararlara rivayet etmediği görüldü. Bilinçsiz bir șekilde kendi sağlığı, halkın sağlığını hiçe sayan mesafe uygulaması vb diğer kurallara uymayan kișiler önceden belirleyecekleri karantina merkezlerini oluşturarak 14 gün süre ile gözetim altına alınmak suretiyle uygulamalar yapılmış olsaydı gereksiz bir șekilde insanlar sokaklarda olmayacaktı.
Dolayısıyla Korona virüs diğer illere göre pozitif olan kişi sayısındaki artışların yüksek olmasi ilimize daha fazla ve hızlı yayılmasını engelleyen tedbirler olabilirdi.
Yetkililer, yurt dışından ve șehir dișinda olanların dönmemeleri için ısrarcı olmalarını doğru bir yaklaşım tarzı değildir.
Yurt dışından șehir dișindan dönenlerin devlet yetkililerimizin gözetiminde, izole edilmesi gerektiği kuralı, Șehirlerarası seyahat eden yada yurt dışından gelen kişilerin vaka sayısını artırdığı yorumları düşünüldüğünde bu kişilerin devlet yetkilileri tarafından karantinaya alınması izole edilmesi doğru bir yaklaşım olur.
'Hastanelerde alınan tedbirlerin salgını engellemek açısından doğru bir yaklaşım tarzıydı. Enfeksiyon bulaşma açısından hasta ziyaretini kısıtlamak doğru bir yaklaşımdı. Hastaneye giren kişiler enfeksiyon taşıyabilir, hastanelerdeki olası enfeksiyonlar ziyaretçilere geçebilir.
"Salgın durumlarında kendisini hastaneye gidecek kadar kötü hissetmeyen kişilerin telefonla bilgi alarak evde yönlendirilmesi çok doğru. Kronik hiçbir hastalığı olmayan ancak ateşi ve öksürüğü olan genç bir insanın evde istirahat ederek geçirmesi son derece uygun. Kişilerin rapor almak için bile evden çıkmaya gerek kalmaması çok iyi bir uygulama olduğu yaklaşımı doğru bir yaklaşım ancak otogarlar, köy minibüs duraklarında dezefenkte denetlemesinin yapilmasi doğru bir yaklaşım olurdu.
"Bu kadar tatil olmuşken ve hiç beklemediğimiz bir döneme girmişken aileler de sırf çocukları istiyor diye AVM'lere götürüp sinemalara oyun alanlara götüremezler. Merkezi olarak alınan bu kadar ciddi bir karara en dikkatli şekilde uyulması gerekiyor, bireylerin tercihine bırakılabilecek bir şey değil."
"Rize'deki vaka sayısının Türkiye genelinde yüzdelik oranlarının neden daha fazla olduğun sorusunu sormak gerektiğini düşünüyorum.
Rize'nin bulunduğu coğrafi konum açısından vakaların böyle fazala olmayabileceğini tahmin etmek zor değil. Ayrıca vakaların artmasını dünyanın sonu olarak görmüyoruz.
Umut ederimki korona virüs tedbirleri ile ilgili alınan kararlarda, Rize halki fazla zarar görmeden vaz geçilir...
Güngör ÖKSÜZ