Rize-Artvin Havaalanı İçin Soru Önergesi Verildi

CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize-Artvin Havalimanı dolgusu için kullanılacağı ifade edilen 100 milyon ton taşın nereden karşılanacağına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru…

Son Dakika Rize

CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize-Artvin Havalimanı dolgusu için kullanılacağı ifade edilen 100 milyon ton taşın nereden karşılanacağına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

 

85 BİNDEN FAZLA TAŞ OCAĞI RUHSATI

Soru önergesinde, 2004 yılında Maden Kanunu’nda değişiklik yapıldığını, buna göre Taşocakları Nizamnamesinin kaldırıldığını ve Taşocaklarının İl Özel İdarelerinde olan ruhsat işlemlerine ilişkin yetkilerin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğüne devredildiğini hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, “Bu değişiklikten sonra madencilik faaliyetleri hızla artmıştır. Şu anda Türkiye’de 85 binden fazla taş ocağı ruhsatı verildiği ifade edilmektedir. Taş ocaklarının gerekli şekilde denetlenmediği, çevreye verilen zararların azaltılması için yeteri kadar tedbir alınmadığı bir gerçektir.” dedi.

 

HEYELANLARDA TAŞ OCAKLARININ ETKİSİ VAR

Yapılan araştırmalarda, taş ocaklarının yeraltı suları, tarım ve yaşam alanlarına zarar verdiğinin ortaya konulduğunu belirten Bekaroğlu, “Doğu Karadeniz Bölgesinde meydana gelen heyelanlarda da taş ocaklarının önemli bir etkisi olduğu ifade edilmektedir. Sahil yolu dolgu çalışmaları, HES’ler ve maden arama faaliyetleri için açılan taş ocakları nedeniyle Karadeniz coğrafyası adeta değiştirilmiştir. 30-35 metre derinlikte yapılması öngörülen Rize-Artvin Havalimanı için Ordu-Giresun Havalimanı inşaatında kullanılan 36 milyon tonluk taşın yaklaşık 3 katı kadar, 100 milyon tonluk taş kullanılarak dolgu yapılacağı ifade edilmektedir.” dedi.

 

100 MİLYON TON TAŞ NASIL TEMİN EDİLECEK?

Bekaroğlu, Bakan Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:

1- Doğu Karadeniz’de 2004-2016 yılları arasında kaç tane taş ocağı açılmış/ruhsatlandırılmıştır?

2- Taş ocakları kırma ve eleme tesislerin bulunduğu yerlerde yeraltı suları, tarım ve yaşam alanları, doğaya verdiği zararlar takip edilmekte midir? Ediliyorsa ne kadar aralıklarla incelemeler yapılmakta ve bunun sonucunda ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır?

3- Yerleşim yerlerine mesafesi 10 km ve daha altında ruhsat verilen taş ocağı sayısı nedir? Bu konuda herhangi bir denetim yapılmakta mıdır?

4- Rize-Artvin Havalimanı için gerekli olduğu ifade edilen yaklaşık 100 milyon ton taş nasıl temin edilecektir? Bunun için ek olarak kaç taş ocağı açılıp/ruhsatlandırılacaktır? Bu taş ocakları için ÇED raporu alınacak mıdır? Bu taş ocakları faaliyete geçtiğinde düzenli denetimler yapılacak mıdır?

 

5- Bu kadar büyük miktarda taş temin edilmesi sırasında çevrede oluşması muhtemel zararların giderilmesi için ne gibi çalışmalar yapılacaktır? (Ajansrize.net)