Ramazan Sarı Yazıyor... GÖKYÜZÜNÜN YENİ BEYİ 'GÖKBEY'
Türkiye’nin son dönemlerde yaptığı en önemli icraatlar kuşkusuz savunma sanayi alanında yaptığı inovasyonlardır.
Türkiye’nin son dönemlerde yaptığı en önemli icraatlar kuşkusuz savunma sanayi alanında yaptığı inovasyonlardır.
Son 15 yılda mevcut iktidarın savunma sanayi alanında gerçekleşterdiği projeler herkes tarafından kabul edilmelidir ki ülkemizi önemli noktalara getirmiştir.Kendi silahımızı,kendi İnsansız Hava Aracımızı,kendi hava araçlarımızı yerli yazılım ve donanımlarla üretmemiz takdire şayandır.Bu projelerin yapımında ASELSAN ve TUŞAŞ önemli tol oynamıştır.Roketsan,Havelsan,Baykar gibi şirketlerde savunma sanayi noktasında ciddi projeler gerçekleştirmiştir.ATAK Helikopteri,HÜRKUŞ,ANKA vb. projeler dikkat çeken,öne çıkanlardan bir kaç tanesi sadece.Bu projeler hayata geçirilirken dünya sahnesinde de kendilerine yer bulmaya devam ediyorlar.ATAK helikopterinin NATO zirvesinde yapmış olduğu gösteri hepimizin göğsünü kaparttı.
Bu yazımda geçtiğimiz hafta tanıtımı yapılan,gökyüzüne son armağınımız olan GÖKBEY’den bahsedeceğim.6 Ekim 2013 tarihinde Savunma Sanayi Başkanlığı(SSB) ile Türkiye Havacılık ve Uzay Sanyii(TUSAŞ) arasında imzalanan Özgün Helikopter Programı Sözleşmesi kapsamında T625 Genel Kapsam Helikopteri GÖKBEY ilk uçusunu 6 Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirdi.
Takvime ve bütçeye uygun bir şekilde geliştirilmeye devam edilen Gökbey, personel nakliyesi, pilot eğitimi, arama kurtarma, iç güvenlik, sınır güvenliği, ambulans, VIP taşıma, ormancılık, yangınla mücadele, kıyı ötesi taşıma ve arama kurtarma görevleri gibi pek çok alanda hizmet verebilecek.
Teknik özelliklerinden bahsedersek;2 kişi mürettebat kapasitesi,10 kişi normal kapasitesi vardır.Yüksek yoğunluk durumunda 12 kişi olabilmekteyken,VIP kapasitesi 4-5 kişidir.
6050 kg ağırlığa sahip olup 1020 kg standart yakıt tankına,280 kg harici yakıt tankına sahiptir.
Yüksek sıcaklık ve irtifa performansı
Çoklu görev kabiliyeti
Geniş kabin hacmi
Gelişmiş aviyonik sistemler ve Full Gass Kokpit
Katlanabili iniş takımı
GÖKBEY helikopterinin başlıca özellikleri olarak sıralayabiliriz.
T625'e özel olarak transmisyon, iniş takımı, güç aktarma organı, helikopter gövdesi, yazılım ve donanım, elektronik sistemler, paller geliştirildi. Hazır ürün yerine yerli tasarlanıp geliştirilen bu bileşenler ve bunların entegrasyonu süreçlerin zorluğunu artıracak ve dışa olan bağlılığımızı azaltacaktır.
Program kapsamında tüm alt sistemlerin tasarımı yurt içinde gerçekleştirilmesi projenin önemini daha da arttırıyor.Alt sistem tasarımlarına ilişkin fikri ve sınai mülkiyet hakları SSB'ye ait bulunuyor.
Ana yüklenici firma;Genel Müdürlüğünü Rize’li hemşehrimiz Temel Kotil’in yürüttüğü TUSAŞ,helikopterin gövdesini,rotor sistemini ve güç aktarım sistemin tasarlayıp üretti.
T625'in aviyonik, haberleşme sistemi, seyrüsefer sistemi, yapısal bütünlük ve kullanım takip sistemi, sistem entegrasyon ve gösterim sistemi, elektronik harp sistemi bileşenlerinde ise ASELSAN'ın imzası bulunuyor. ASELSAN, ayrıca gösterge ve kayıt sisteminde de sorumluluk üstlendi.
Başta söylediğim gibi çok kıymetli iki şirketimiz bu projede de ortak akıl hareketiyle güzel bir ürünü ortaya koydular.Bu ortaklık devam ederken bir yandan da yerli motorun üretilmesi için çalışmalar sürmektedir. Motor geliştirme projesinde, sistemin kalbini oluşturan çekirdek motorun ön prototip imalatı tamamlandı ve ilk ateşleme denemesi başarıyla gerçekleşti.
Proje kapsamında bir yandan Türkiye'de gaz türbinli motor tasarım, geliştirme ve test altyapıları oluşturulurken, diğer yandan helikoptere entegre edilecek 1400 shp gücünde, tip sertifikası alınmış, özgün ve milli motor, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ tarafından geliştiriliyor.
Not:Yapılan çalışmalar ve planlar doğrutusunda 2021 seri üretime başlanması planlanıyor!!!
Gökyüzünün yeni Bey’inin teknik özelliklerine kabaca değindim.İlgili olmayanlar için bazı terimler uzak olsa da ana hatlarıyla bu önemli proje hakkında bilgi sahibi olmanızı umuyorum.
Savunma Sanayi alanında yapılan devrimler,özellikle de günümüz dünyasında bizlere güven veriyor.Gerek sınır içinde gerekse sınır ötesi operasyonlarda kendi ürettiğimiz ürünleri kullanmak ordumuza rahat hareket etme şansını veriyor.
Temennimiz odur ki bu alanda olan gelişmeler ve inovasyonlar diğer alan ve sektörlerde gelişme gösterir.Çünkü sadece savaşarak yaşayamayız.Tarımda,eğitimde,sağlıkta ve tüm sistemlerde aynı gelişmelere ihtiyacımız var.Bunun için sadece devlet erkanlarından atak beklemeyip kendi çapımızda projeler ve çalışmalar yapmalıyız.
Daha güzel yarınlar için daha çok çalışmalıyız.
Muhabbetle kalın.
Ramazan SARI