Fındıklı Bld.'den Çay Sezonunda 6 Ay İstihdam
Fındıklı Belediyesi yaş çay sezonunda mevsimlik işçi olarak çalışmak isteyenleri 6 ay istihdam edecek.
Fındıklı Belediyesi yaş çay sezonunda mevsimlik işçi olarak çalışmak isteyenleri 6 ay istihdam edecek.
Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu yaptığı açıklamada, "MECİ anlayışıyla çayımızın tarlada kalmamasını sağlamak için yola çıkıyoruz. Çalışmak isteyenlere çağrımızdır. Mevsimlik işçi olarak çalışmak isteyenlere iş olanağı sunacağız. 6 ay bizlerle çalışmak isteyenlerin başvurularını belediyemize bekliyoruz." dedi.
Çay sezonunu açılışına çok kısa bir süre kaldıı. Yaşadığımız Covid-19 salgınından dolayı gerek işçi gerekse yarıcı bulmada bölgede önemli sorunlar yaşanacağı gözüküyor.
Bu kapsamda Fındıklı Belediyesi sosyal sorumluluk projesi kapsamında "Çayımızın Tarlada Kalmasını İstemiyoruz, Fındıklı'da Meci Var" diyerek belediyen,n 6 ay süreyle yaş çay sezonunda çalışmak istihdam sağlayacak.
Fındıklı Belediye Başkanı Ercümenet Çervatoğlu, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı...
Ülkemizin gerek salgınlara karşı mücadeledeki direnci gerekse gelişmişlik düzeyinin ilerlemesinin temel kaynağının geleneksel tarım olduğuna inanan belediyemiz bu alanda ilgili meslek kuruluşlarıyla birlikte çalışmalar yürütmeyi hedef aldı.
2019 yılından itibaren hazırladığımız ve Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirmeyi planladığımız ancak Covit 19 salgınından dolayı ötelediğimiz uluslararası Ekoloji Tarım ve Çay Sempozyumunun bölgemize katkıları çok önemli olacaktı. Ancak biz çalışmalarımızı sürdürmeye ve geleneksel/ doğal tarımımızın yeniden kazanılabilmesi için adımlarımızı atmaya devam etmekteyiz.
Bu kapsamda Fındıklı Ziraat Odası ile birlikte geleneksel ata tohumlarımızdan 100.000 fide üretiyoruz. Bu fidelerimizi Fındıklı halkına ücretsiz olarak dağıtacağız. Tek isteğimiz bizlere tohum getirmeleri olacak. Gelecek yıl bu sayıyı en azından iki katına çıkarmayı hedeflemekteyiz. Yaklaşık 7 dönüm araziyi tarım parkı yaptık. İki sera oluşturduk. Yedi dönüm bir arazimizde de tarımsal üretim gerçekleştirerek halkımızın daha ekonomik olarak tarımsal ürünlere ulaşmasını hedeflemekteyiz. Belediyemizin öncülüğünde kurucularını tamamen kadınlarımızın oluşturduğu MECİ tarımsal kalkınma kooperatifi kurma çalışmalarımız son aşamasına geldi.
Sosyal toplumcu belediyecilik anlayışıyla yönetimlerimize halkımızın katılımını önemsemekteyiz. Bu kapsamda tüm çalışmalarımızı MECİ (İMECE) anlayışıyla sürdürmekteyiz. MECİ yardımlaşmaktır, paylaşmaktır, barıştır, kardeşliktir, üretimdir, aydınlık yarınlarımızdır, sözün, yetkinin, kararın ve iktidarın halkta olmasıdır. MECİ karşılık beklemeden insanlık adına, doğamız yararına insanlığa hizmet etmektir.
MECİ birlikteliktir, herkesin ihtiyacını kolektif bir anlayışla ortak çalışma yürüterek karşılayabilmektir. Fındıklı’da MECİ daha anlamlıdır. MECİ; dünü bilip, bugünü okuyup, yarını örgütleyebilmek ve paylaşabilmektir.
Bilindiği gibi çay sezonu genellikle mayıs ayında başlar ekim ayına kadar sürer. Bu süre içerisinde 3 kez ürün alınır. Aslında tarım ürünleri arasında şanslı üreticiler arasında yer almaktayız. Ve süreklilik arz eden bir ücret girişi olur üreticilerimize. Bu yıl dünyada yaşanan Covit 19 nedeni ile ve havaların biraz çay tarımına uygun ilerlememesinden dolayı 15 gün kadar bir gecikme yaşanacak.
Ancak çay sezonunu açılışına çok kısa bir süre kaldı. Yaşadığımız Covit 19 salgınından dolayı gerek işçilikte gerekse yarıcı bulmada bölgemizde önemli sorunlar yaşanacağını öngörmekteyiz. Geçmişte atalarımızın yaptığı gibi tüm üreticilerimizin tarlalarında üretime katılmasını arzulamaktayız ancak tarımdan geçinemeyen toprak sahipleri özellikle kentlere göç etmektedir. Bu nedenle de çay hasadı için işçi veya yarıcı (ortakçı – ürünü toplayarak gelirin yarısını alan kişi) ihtiyacı doğmaktadır.
Ayrıca gençlerimizin iş bulma umuduyla metropollere göç etmeleri de ayrı bir sorun. Göç etmeyen gençlerimizin veya yurttaşlarımızın sosyal güvenlikten de yoksun kalmaları ile işsizlik sorunu başka bir dert. Belediye başkanı seçildiğinizde en çok zorlandığınız konu nedir diye sorsanız hiç tereddüt etmeden iş taleplerine cevap verememek diye yanıtlarım.
Tüm bunlara bir de salgın eklenince çay hasadının yapılabilmesi için neler yapmalıyız diye sürekli projeler üzerinde çalışmaya başladık. Ve Fındıklı Ziraat Odası, Fındıklı Muhtarlar Derneği Fındıklı Kent Konseyi ve Belediyemiz olarak aşağıdaki projeyi hayata geçirmek amacıyla yola çıktık.
Bizler öncelikle kooperatif mantığı ve MECİ anlayışıyla çaylarımızın tarlada kalmamasını sağlamak için yola çıkıyoruz. Çalışmak isteyenlere çağrı yapmaya karar verdik. Bu proje ile mevsimlik işçi olarak çalışmak isteyenlere altı aylık iş olanağı sunacağız.
Öncelikle bu proje bir mevsimlik işçi pazarı değil, tam aksine ilçemizdeki işsiz genç, kadın, erkek yurttaşlarımıza altı aylığına istihdam olanağı sağlama ve çayın bahçede kalmasını önleme amacını taşımaktadır. Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun valilerimizin bu gün yapmış oldukları açıklamayla da dışardan işçi getirmeyerek il içinde sorunlarımıza çözüm üreteceğimiz karar altına alınmış, ayrıca Rize İl Hıfzısıhha kurulunun almış olduğu kararlar da bizleri içerde çözüm üretmeye sevk etmiştir.
Sistem nasıl işleyecek;
İşe ihtiyacı olanlar ve çay hasadını yapabilecek olanlar başvurularını gerçekleştirecek ve ilgili kurumlarla birlikte uzmanlardan oluşan bir komisyon aracılığıyla belirleme yapılacak. Ondan sonra muhtarlarımız aracılığı ile üreticilere gidecek ve çaylarının kg birim fiyattan toplanmasını üstleneceğiz.
Bu planımızı vadi vadi gerçekleştirip verimimizi arttıracağız. Çalışanlarımız altı aylık çay sezonu boyunca maksimum üç ay çalışacaktır. Geri kalan ara aylarda kurumlarımızın çeşitli hizmetlerinde görevlendirilecek ve altı aylık mevsimlik çalışması tamamlanacaktır.
Bu süreçte tüm sosyal hakları sağlanacaktır. Bölgemizde çay sektöründe tüm çay fabrikalarında da maksimum altı aylık mevsimlik işçilik mevcuttur. Bizler bunu hem tarlamıza sahip çıkarak hem de işsiz geçlerimize iş olanağı sunarak gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz.
“Şimdi MECİ zamanı
Çayımız tarlada kalmasın!
Çay sezonu açılıyor. Çay toplama zamanı geliyor.
Çalışmak isteyen herkese iş var.
ÇAĞRIMIZDIR
Altı ay mevsimlik çalışma ortamı yaratmak için yola çıktık. Hem çayımız tarlada kalmayacak hem işsizlik sorununa kısmı çözüm üreteceğiz.
Var mısınız?
İlgilenenleri başvuruya bekliyoruz.”