Ekrem Yüce Geldi, Çaykur'un Özelleştirilmesinin Önü Mü Açıldı?

YÜCE’NİN GÖREVİ, ÇAYKUR’UN ÖZELLEŞTİRİLMESİNİ SAĞLAMAK MIDIR?

Son Dakika Rize

Bilindiği üzere, 2003-2011 yılları arasında Çaykur Genel Müdürlüğü yapan Ekrem Yüce, 7 yıl aradan sonra yeniden Çaykur Genel Müdürü olarak atandı.

Arada geçen süre içinde boş durmayan Yüce, ‘Yeşil Yol’ adındaki, Yaylalarımızı ve Doğal Yaşam alanlarımızı talan ve yok etme çalışmalarını da hayata geçirdi.

Yaylaları katletme sürecini, ‘başarı’ olarak gösteren Yüce, şimdi de Çaykur’un özelleştirilmesini gerçekleştirmek için yeniden iş başına atanmıştır.

Görevde kaldığı süre boyunca  Çaykur’u hiçbir şekilde kara geçiremeyen ve beklenen kalite standardına ulaştıramayan Ekrem Yüce’nin yeniden bu göreve atanması, bir başarı öyküsü için değil; apaçık Özelleştirme süreci içindir…

Bunu niye söylüyoruz:

Bir süre önce Türkiye Varlık Fonuna devredilen Çaykur’un, varlık değerlerinin tespiti için Anonim şirkete dönüştürülmesi çalışmalarına başlanmıştır.

Bunu kim söylüyor? Çaykur’un devredildiği Türkiye Varlık Fonunun ilk Kurucu Yönetim Kurulu üyelerinden Kerem Alkin… 

Kerem Alkin, 19 Eylül 2018 tarihinde Sabah Gazetesinde yayınlanan yazısında “Türkiye’nin ilgili kamu varlıklarının Türk halkının sahibi olduğu TVF’ye devri, söz konusu varlıkların değerlerinin tespiti, Çay İşletmeleri (Çaykur) Genel Müdürlüğü ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün anonim şirketleşme süreçleri, tüm varlıkların TVF konsolide bilançosunda bir araya getirilmesi, ilk açılış bilançosunun hazırlanması, ilk faaliyet raporu olarak sıraladığımızda, ekonomi ve işletme alanında eğitim gören bir 3. veya 4. sınıf öğrencisi dahi, bu sürecin en az 1.5-2 sene alacağını bilir…” ifadelerini kullanıyor idi…

Bu yazıdan da açıkça anlaşıldığı gibi Çaykur, Anonim Şirkete dönüşecek ve bu süreç de 1,5- 2 sene sürecek!

Peki, bunun Özelleştirme ile ilgisi nedir diye sorduğumuzda… Ülkemizdeki Kamu Varlıklarının Özelleştirilmesi, Müdürlükler şeklinde oluşan Kamu Kuruluşları, önce Anonim Şirkete dönüştürüldü ardından da satıldı… Gerçeği ile karşılaşıyoruz.

Türkiye Elektrik Kurumu (TEK), PTT gibi kuruluşlar bunun en güzel örnekleridir.

Varlık Fonu, bir emanetlendirilme kuruluşudur. Borç almak için Türkiye’nin tüm kamusal kuruluşlarının bir havuzda toplanarak teminat olarak gösterilmesinin yada satılmasının Fon’udur.  

ÇAYKUR BORÇ BATAĞINA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR

ÇAYKUR, bilerek çok büyük zararlar ettirilmiş ve yüksek banka kredilerine mahkum edilmiştir. Bunları 2017 yılı Faaliyet Raporlarında gördük, 2018 Faaliyet raporunda da daha da büyümüş olarak göreceğiz!.. 

ÇAYKUR, ÖZELLEŞTİRME KONUSUNU GÜNDEME GETİRECEK

Yaşanan süreçlere baktığımızda hedefin Çaykur’un özelleştirilmesi olduğu çok açıktır. Bu sürecin de örtülü bir şekilde yürütüldüğü anlaşılmaktadır.

Şimdi yeniden eski Genel Müdür aynı göreve atanarak bu süreç Çaykur eliyle tamamlanacaktır. 

ÇAYKUR ÜRETİCİLERE VEYA ÇALIŞANLARA ÇAYKUR’UN ÖZELLEŞTİRMESİ KARŞISINDAKİ GÖRÜŞLERİNİ SORABİLİR

Önümüzdeki günlerde, ÇAYKUR tarafından düzenlenebilecek ‘Üretici Anketi’ yada ‘Çalışanlar Anketi’ türü çalışmalarla, sorulacak bir çok soru arasında “Çaykur’un Özelleştirilmesini istermisiniz” sorularıyla karşılaşabileceğiz.

Bunu nereden çıkartıyoruz diye soranlara, biz bu filmi çok gördük, deriz… Yaşanan film ve oyun hep aynıdır, izleyiciler karşı çıkmadıkça sürer gider bu senaryo.

BİR KEZ DAHA UYARIYOR VE ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ

Açıkça görülüyor ki ÇAYKUR, artık fiilen özelleştirme sürecine girmiştir… Ve bundan da kaçamayacaktır! Tabi ki halkın karşı iradesi olmazsa!.. 

Halkımızın buna izin vermeyeceğine inanıyoruz.

Bizler de, Bölgemizin temel güvencesi olan Çaykur’un özelleştirilmesine en yaygın ve örgütlü bir şekilde karşı çıkacağız. 

Ve her yerde haykıracağız…

ÇAYKUR HALKINDIR… ÖZELLEŞTİRİLMEZ… ÇAYKUR HALKINDIR… SATILAMAZ!

Saltuk DENİZ

CHP Rize  İl Başkanı