Dünyaya Türk Çayını İÇİREBİLİR - MİŞİZ..!

Çin’in Sichuan Bölgesi, Emei Şehrin de düzenlenen 3.Uluslararası Çay Sempozyumu ve Fuarı’na Çin Çay Sektörünün davetlisi olarak Rize Ticaret Borsası(RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, Başkan Yardımcısı Sedat Abanoz ve Genel Koordinatör…

Son Dakika Rize

Çin’in Sichuan Bölgesi, Emei Şehrin de düzenlenen 3.Uluslararası Çay Sempozyumu ve Fuarı’na Çin Çay Sektörünün davetlisi olarak Rize Ticaret Borsası(RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, Başkan Yardımcısı Sedat Abanoz ve Genel Koordinatör Hasan Önder katıldı.

Çin Çay Sektörünü inceleyen Erdoğan, “Dikkatimi çeken en önemli şey Çin’in çay üretim potansiyeli” oldu dedi. Organizasyonu yapan bir yetkili dünyanın ihtiyacı olan çayı üretme kabiliyeti ve insan gücüne sahip olduklarını ve bunun için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Maalesef Türkiye çay sektörünün potansiyelinin farkında değil. Çay bizler için çok önemli geçim kaynağı, bu sektöre gereken önemi verip, uluslararası pazarda yer edinmesini sağlamalıyız. Bunun için herkes elini taşın altına koyup çalışmalıdır. Dünyaya bizim çayımızı içirebiliriz. Yeter ki bizde Çin’de olduğu gibi çayımızı geliştirmek için el birliğiyle çalışalım” dedi.

ÇAY ARAŞTIRMA MERKEZLERİYLE ÇAYA BİRÇOK YENİLİK KATMIŞLAR

Çin Çay sektörünün gelişiminde çay araştırma ve geliştirme merkezlerinin önemli biryeri olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan, “Çin çay sektörünü önemseyip çok değer veriyor. Şunu gördük ki geçmişten geleceğe çayı bilimsel olarak araştıran onlarca Çay Araştırma Merkezi kurmuşlar. Çay konusunda topraktan bardağa olacak her şeyi control altında tutan ve araştırma yapan Çinliler dünyanın en kaliteli ve en düzgün çayını yapmak için büyük uğraş veriyorlar. Yaklaşık 2 milyon 400 bin ton kuru çay üretimi yapıp, 350 bin tonunu dünyaya ihraç ediyorlar. Gördük ki bu araştırma merkezlerinin çalışmaları sonucunda çay bahçelerinin periyodık aralıklarla yeniliyorlar. Ayrıca geleneksel üretimin yanında teknolojiyi kullanarak üretim yapıyorlar ve pazarın talebini bazalarak pazar paylarını genişletiyorlar. Diğer taraftan çay araştırma merkezleri yeni klonlarla verimi ve kaliteyi arttırmak için yoğun çalışmalarına devam etmekteler.” İfadelerini kullandı.

BORSAMIZIN PROJELERİYLE ÇAY SEKTÖRÜ BÜYÜYECEK

Çay turizminin Çin için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Erdoğan, “Çay turizmine katkı sağlaması amaçlı bütün çalışmaları yapan Çin’de onlarca çay müzesi, çay çarşısı, çay sineması ve konaklama yerleri mevcut. Bizler üstümüze aldığımız sorumluluk gereği ülkemiz için başlattığımız Çay Araştırma İnceleme Merkezi, Çay Çarşısı ve Çay İhtisas Borsası projelerimizin ne kadar dobra bir adım olduğunu gördük. Borsamızın hazırladığı bu ve buna benzer projelerle çay sektörünü uluslararası standartlara taşıyacağız” dedi.