CHP Rize'den Çağrı: Sonuçları Açıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Rize Valisi Kemal Çeber başkanlığında yapılan ve çay sezonu öncesi sorunların konuşulduğu toplantıdan sonuçların açıklanmasını istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Rize Valisi Kemal Çeber başkanlığında yapılan ve çay sezonu öncesi sorunların konuşulduğu toplantıdan sonuçların açıklanmasını istedi.
CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi...
Sayın Valimizin çağrısıyla 22 Nisan 2020 tarihinde Rize Ticaret Borsası salonunda Vali, Milletvekili, Siyasi partilerin il başkanları, Ziraat Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odası ve Rize Ticaret Borsası Başkanları, Çaykur Genel Müdürü(V), Muhtar Dernekleri Başkanları ve Konuyla ilgili STK.ların başkanları ve idare amirlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıya katıldık.
Amacımız Sürekli olarak alınan ve değiştirilen kararlarla kafası karışmış ve haklı olarak tepki içine giren çay üreticilerimizin sorunlarının çözülmesine ve 1.sürgün çay sezonunun sorunsuz geçmesine katkı sunmaktı.
Öncelikle kamuoyunun ve Çay üreticilerimizin bilmesi gereken konu, alınan yasak kararı Rize’den alınan bir karar değildir. Yasak Kararı Bakanlıklar tarafından doğal olarak siyasi irade tarafından alınmıştır. Onlarda bilim kurullarına ve ellerinde ki daha geniş verilere göre almışlardır.
Biz toplantıya yasak kararı almak için gitmedik. Kimsenin de böyle bir tavrı ya da talebi olmadı. Zaten toplantıda yasak kararından sonra yapıldı.
Bizler oraya alınan yasak kararından sonra üreticilerin mağdur olmaması çay yaprağının dalında kalmaması için önerilerimizi ortaya koymak için gittik ve katılan her kes son derece önemli olan önerilerini ortaya koydu. Bu anlamda herkesin toplantı da üzerine düşen görevi yaptığına inanıyoruz.
Toplantıya katılanların tamamı üreticilerin yaşamış olduğu sıkıntıları ve sorunları dile getirerek sorunların çözülmesi için son derece olumlu öneriler ve katkılar sunmuşlardı.
Toplantıda ; Çay fiyatlarının hızlı bir şekilde açıklanması, kotanın kaldırılması yada kota miktarının artırılması, özel sektörün Çaykur’un açıklamış fiyatın altından çay alımı yapmaması, Çayda alım garantisi verilmesine, bu amaçla özel sektörün kredi almasındaki zorlukların kaldırılması, Çevre il ve ilçeler arasındaki geçişkenliğin sağlanmasına ve Ordu , Gümüşhane ,Bayburt gibi illerinde bu sürece dahil edilerek yarıcı ve iş gücü konularında kolaylıklar sağlanması, İl ve İlçelerde bu süreci organize edecek kurulların oluşturulması, Vefa guruplarının çayını toplayamayacak üreticilerin çaylarını toplamada yapacakları işlemlere, Çaykurda çalışan işçilerin sorunlarına, Çaykur ve Özek sektör fabrikalarının sürece hazır olup olmadığına, dışardan gelecek Çaykur işçilerinin durumuna, Ekonomi kurulunun oluşturulmasına, Kamu bankalarının kredi verme konusunda zorluk çıkarmalarına, İş kurun sürece dahil edilmesine, İşçilik ücretlerine katkı yapılması, Çay toplama iş gücünde çalışacak olanlara sigorta kolaylığının sağlanmasına, Gelemeyecek olanların tesbit edilmesine ve buna bağlı olarak iş gücü ihtiyacının belirlenmesine, Çaykur ve Özel sektörün İşgücü ve üretim planlaması yapmasına, Rize’nin kendi iş gücü potansiyelinin harekete geçirilmesine, Meciye ve her koşulda Çay üreticisinin kesinlikle mağdur edilmeyeceğine, süreç içinde çıkabilecek diğer sorunlara da hızlı bir şekilde çözüm getirileceğine ve hiçbir Çay Yaprağının dalında kalmayacağı konusunda garanti verilmesine ve gerekirse bu konuda maddi destekler verilmesine kadar çok geniş bir alanda görüş ve öneriler katılanların tümü tarafından öne sürüldü, görüşüldü ve tartışıldı.
Toplantının sonunda genelde bir uyum ve önerilecek kararlarda ortaklaşmalar oluştu. İnanıyoruz ki toplantıya katılanların tümü tarafından önerilen ve görüşülen konular ve bunların sonucunda ortaklaşılan konular üreticilerimizin sorunlarını büyük ölçüde çözebilecek ve rahatlatacak önerilerdir.
Sonuçta kararı alacak olan Bakanlar ve hükümettir.