Çaykur Mevsimlik İşçi Önerilerimiz Kabul Edilmedi
HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, ÇAYKUR mevsimlik işçilerinin kadro sorunu çözümü için sundukları hiçbir teklifin kabul edilmediğini ve geçici mevsimlik işçi sorununun çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'de uzun yıllardır tartışılan bir konu olan geçici mevsimlik işçilerin emeklilik sistemi ve çalışma süresi 2023 yılında yapılan düzenlemeyle, geçici mevsimlik işçilere 12 ay çalışma hakkı verilmesiyle bir nebze olsa giderilse de bu düzenleme işçilerin taleplerini tam olarak karşılamadı.
Hatta geçici mevsimlik işçilerin 12 ay çalışma hakkının idarenin yetkisine bırakılmasıyla bazı kurumlarda mevsimlik işçilerin 12 ay çalıştırılamaması sonucunu doğurdu.
Ürün ve işin niteliği dolayısıyla ÇAYKUR, bu kurumların başında gelirken bu durum, mevsimlik işçilerin emeklilik koşullarını da olumsuz etkiledi. Mevsimlik işçiler, 12 ay çalışamadıkları için, emeklilik için gerekli olan 7200 günlük prim gününü tamamlamakta zorlanırken iş akitleri devam ettiğinden dolayı da başka bir işte çalışamıyor. HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İş Sendikası'nın 46'ncı kuruluş yıl dönümünü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında geçici mevsimlik işçilerin çalışma süresinin ve emekliliklerinin sağlanması için, idarenin yetkisine bırakılmayan bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Arslan, yaptığı açıklamada, geçici mevsimlik işçilerle ilgili düzenlemenin hiçbir sürecinde yer almadıklarını kaydederek, “Geçici mevsimlik işçilerle ilgili düzenlemede maalesef biz bypass edildiğimiz için, düzenlemelerin hiçbir sürecinde yer almadığımız için, bizim taleplerimizi karşılayan bir düzenleme olmadı. 12 ay mevsimlik işçilere çalışma hakkı verildi fakat idarenin yetkisine bırakıldı. Örneğin ÇAYKUR’da ÇAYKUR Genel Müdürü ve Bakanlık 12 ay çalışıp çalışmamaya karar veriyor. Veya şeker fabrikalarında genel müdürlük, Orman Genel Müdürlüğü'nde Orman Genel Müdürü. Orman Genel Müdürlüğü'nde ihtiyaç zaten vardı arkadaşlarımız 12 ay çalışacak bir düzenlemeye kavuştular ama ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nde her ne kadar 12 ay çalıştırılabilir dense de biz altı aydan fazla çalışamıyoruz, çalıştırılamıyoruz. İşverenle görüştüğümüz zaman da yasal engel olmadığı için bu konuda da bir düzenlemeye ihtiyaç hissetmiyorlar. Dolayısıyla ÇAYKUR işçileri haklı olarak ‘Bir yasal düzenleme yapılıyor, 12 ay çalışma hakkı getiriliyor ama ÇAYKUR’a bu imkan verilmiyor.’ Diyerek haklı olarak da hem bizi hem de ilgili bakanlığı eleştiriyorlar.” dedi.
Haber: Elif Beyhan Akgün